Analize și articole

Animo Succesus

Bacalaureatul Internațional

O alternativă educaţională

Bacalaureatul International, care mai este cunoscut și sub numele de Organizația Bacalaureatului Internațional, este o forma de învățământ internațional, fondat în Geneva, Elveția, în anul 1968, având ca fundație pedagogia Marie-Teresei. În anul 1948, Marie-Terese Maurette, o bine cunoscută profesoară de origine franceză, care a lucrat la Școala Internațională din Geneva, a pus bazele unui sistem educațional, ce mai apoi avea să devină porgramul de diplomă al Bacalaureatului Internațional.

Misiunea Bacalaureatului Internațional este de a da naștere unor generații de tineri curioși, doritori de a acumula cât mai multă informație, și grijulii, care să ajute la crearea unei lumi mai bune prin intermediul întelegerii și respectului intercultural.

Bacalaureatul International ofera o educație internatională continuă. Forma de învățământ a Bacalaureatului Internațional este alcătuită nu doar din etapa finală a programului ce cuprinde clasele a XI-a si a XII-a ce duce spre obținerea diplomei internaționale, ci și din urmatoarele programe/nivele educationale: Primary Years Programme/ PYP (program de învățământ primar), Middle Years Programme/ MYP (program de învățământ gimnazial), Diploma Programme/ DP (program de învățământ liceal/diplomă), Career-related Programme (program de învățământ liceal de carieră), acoperind astfel educația copiilor aflați cu vârstele cuprinse între 3-19 ani. Acest program, de Bacalaureat Internațional, este văzut ca fiind poarta spre continuarea studiilor în strainatate, la un nivel mult mai înalt. Tinerii care doresc să aplice la unele dintre cele mai prestigioase universități din lume aleg să urmeze acest program de bacalaureat internațional, întrucât acesta ridica potențialul elevilor la un nivel mult mai superior.

La ora actuală, în Romania există doar cateva unități educaționale, care sunt acreditate pentru susținerea Bacalaureatului Internațional, și anume, o singură școală de stat ce abordează această formă de învățămant este din Călărași, și alte trei școli private, toate fiind în București.

Dacă stăm să analizăm prima formă de învățământ a programului de Bacalaureat Internațional*, și anume cea de PYP, constatăm că o școală cu programa anilor primari de învățământ în BI*, indiferent de locația sa, tinde spre dezvoltarea mentalității internaționale a persoanei. Pentru ca o școală să poata să împlinească calitățile unei școli internaționale, aceasta trebuie să vizeze în primul rând perspectiva mentalității internaționale.

O școală cu regim internațional, precum sunt scolile PYP, se mândrește cu „trimiterea în lume” a elevilor ce au dobândit faimoasele atribute a unui student sunt exprimate prin profilul studentului. Abilități transdisciplinare joacă, de asemenea, un rol foarte important în dezvoltarea profilului elevului PYP.

Profilul elevului – după cum am precizat anterior, misiunea Bacalaureatului Internațional este de a da nastere unor generații de tineri ce dobândesc o vastă mentalitate internațională, care să ajute la crearea unei lumi mai bune și mai pașnice.

Anul școlar este împărțit în șase unități:

1. Cine suntem? 2. Cum ne organizăm?

3. Cum ne exprimăm? 4. Unde suntem în timp și spațiu?

5. Modul în care funcționează lumea. 6. Partajarea Planetei.

Pe parcursul fiecarei unităti, elevii vor desfășura diverse activități, în principiu practice, vor avea parte de evaluări formative și sumative, iar la sfârșitul fiecarei unități elevii vor avea prilejul de a-și completa portofoliile, la sedințele conduse de elevi, pe care le vor prezenta părinților cu o admirabilă încredere de sine dobândită pe parcursul anului școlar.

După cum bine știm, în învățămantul tradițional, rolul evelului este acela de a asculta, recepta și memora informația primita de la profesor, dar spre deosebire de acesta, în sistemul BI, acțiunea se învârte în jurul elevului, acesta fiind cel ce inițiază acțiunea, activitatea. Elevul are opțiunea de a alege, a acționa și de a reflecta asupra unui subiect, iar de cele mai multe ori acest ciclu de acțiune nu este se rezuma la a fi aplicat doar în cadrul școlilor, ci elevii aleg să continue acțiunea și în afara unităților de învățămant, proces ce duce la dezvoltarea atât personal cât și socială a elevului, dezvoltând abilități precum ar fi cooperarea, rezolvarea probemelor, și totodată dând amploare gândirii creative și critice.

Educația acestui model este una de tip practic, în care școala devine un șantier și un mediu de cercetare al elevului, unde acesta este ghidat de profesor, însă acțiunea este inițiată de către elev. În special în grupele de grădiniță și de clasa pregatiroare, elevii învată cel mai mult și cel mai bine prin joacă și cercetare.

Educatorul este facilitatorul tuturor resurselor de care elevul are nevoie pentru a se simți „în mediul său” și pentru a îl ajuta în înaintarea cercetarii sale. În timp ce elevul își desfăsoara activitatea, educatorul observa elevul pe parcursul întregii activități, luând notițe, ba chiar va avea șansa să și testeze elevul prin internediul acestei activități.

Programul BI prin PYP, MYP, ori DP este o alternativă de învățământ de ultimă generație ce se potrivește ca o mănușă pentru noua generație de tineri cercetători, ce sunt într-o continuă anchetă în privința tuturor celor ce îi înconjoară.


Autor: prof. Gabriela Cornelia Sim


Let's chat

Facebook
LinkedIn